A868A8C5-6139-45AB-AB23-3BA1E5378FBF.jpe
Om utställningen

Utställningen ”Ryssland och Sverige: historiska möten på den högsta nivån, år 1900-2020” har förberetts av Rysslands Generalkonsulat i Göteborg tillsammans med den ryska telegram- och informationsbyrån TASS. Här används unika fotografier från arkivet av Rysslands största officiella nyhetsbyrå som grundades för 116 år sedan.

 

Nu när relationer mellan våra länder inte är de bästa är det bra att påminna om de mest intressanta och viktiga möten på höga och högsta nivåer. De gjorde oss närmare och bidrog till att utveckla handeln, skapa vetenskapliga, kulturella och ekonomiska förbindelser samt vänliga relationer mellan våra nationer.

 

Historien lär oss att kyliga och varma perioder växlar alltid varandra. Ett bra samarbete går i alla fall till gagn för båda länder, gör dem till goda grannar, skapar respekt och genererar ekonomiska vinster. Relationer mellan Ryssland och Sverige är inget undantag.

 

Själva utställningen består av två delar. Här kan ni se den tvåspråkiga digitala versionen. I slutet av december öppnas en permanent fotoutställning som består av 46 bilder i den stora hallen av Generalkonsulatet.

 

Projektet kommer att utvecklas. Om ni äger några gamla foton som ni tycker skulle passa utställningens tema och som ni vill dela med offentligheten, så kontakta oss gärna. Vi är övertygade om att vårt gemensamma arbete kommer att bidra till att stärka den ömsesidiga förståelsen och förtroendet mellan samhällets representanter i Ryssland och Sverige.

Vi vill tacka ledningen av den ryska nyhetsbyrån TASS, bland annat generaldirektören S. Mikhailov och den biträdande chefredaktören Y. Sharifulina. Vi vill också tacka chefen och personalen på TASS fotoredaktion för deras enorma insats med att förbereda utställningen. Vi önskar er en trevlig visning.